Legpuzzeltips

1. Het kiezen van een puzzel

Als het de eerste keer is dat je gaat puzzelen of als je minder ervaren bent dan is het het beste om een puzzel te kiezen met veel verschillende kleurvlakken en eentje die je aantrekt. Foto´s of tekeningen met duidelijke strakke lijnen zijn makkelijker dan schilderingen met vage lijnen. Ook kan het zo zijn dat de schilder exact dezelfde kleuren op meerdere plaatsen in de puzzel gebruikt, wat het moeilijker maakt.

Iemand die begint met puzzelen kan het beste een puzzel nemen van 500 tot 1000 stukjes en daarna verder gaan naar grotere puzzels. Veel mensen vergissen zich in de grootte van een 1000 stukjes puzzel. Een dergelijke puzzel heeft over het algemeen al een afmeting van ongeveer 70 cm x 50 cm.

2. Beginnen met puzzelen

De eerste stap voor de meeste mensen is om de randen te scheiden van de rest van de puzzelstukjes.

Terwijl je door de stukjes aan het gaan bent om de randen te zoeken is het aan te raden om ook de overige stukjes alvast onder te verdelen naar kleur en/of afbeelding. Als regel kun je aanhouden de puzzel te scheiden in ongeveer 6 groepen (onafhankelijk van de grote van de puzzel). Dit lijkt misschien op het eerste gezicht veel werk en misschien vervelend als je graag wilt beginnen, maar uiteindelijk zal het je veel helpen.

Nu is het per groep makkelijker om weer een sortering te maken, omdat je dan alleen gefocust bent op die bepaalde kleur of afbeeldingen.

3. Het leggen

Veel mensen kiezen ervoor eerst de randen te leggen. Dit geeft een goede indicatie van de grootte van de puzzel en geeft je enige houvast bij het leggen. Maak je geen zorgen als je stukjes in de rand mist, je zal ze vanzelf weer tegenkomen als je door de overige stukjes gaat.

Dan de rest van de puzzel. Kies één van de 6 groepen welke een basis onderdeel van de puzzel vormt en zet dit in elkaar. Door te beginnen met dit zal je een mooie uitgangspositie hebben voor de overige groepen.

4. Het identificeren van het juiste stukje

Een goed getraind puzzeloog zal kijken naar een combinatie van kleur, afbeelding en vorm van het gezochte stukje. Kleur gecombineerd met lijnen of ander soort afbeeldingen zijn het makkelijkst te vinden. Als je al deze delen gelegd hebt blijven er vaak nog veel stukjes over die qua kleur veel op elkaar lijken en op dat moment wordt de vorm belangrijker.

5. Basisvormen

Stukje 1 Stukje 2 Stukje 3 Stukje 4 Stukje 5 Stukje 6
0 bollen 4 gaten 1 bollen 3 gaten 2 bollen 2 gaten naast elkaar 2 bollen 2 gaten tegenover elkaar 3 bollen 1 gaten 4 bollen 0 gaten

Stukje 7 Stukje 8 Stukje 9 Stukje 10
vierkant rechthoek vierkant rechthoek

6. Techniek

Probeer dezelfde soort stukjes op dezelfde manier neer te leggen. Op deze manier is het makkelijker om je te concentreren op bepaalde vormen van bollen, gaten of hoeken.

Wanneer het aankomt op het proberen van stukjes op bepaalde plekken, probeer dit dan in een logische volgorde te doen.

7. Bekend probleem

Het laatste stukje past niet in het overblijvende gat (of je weet niet zeker of een stukje in een bepaald gat past).

Sommige puzzels hebben stukjes die zeer op elkaar lijken in vorm. Het is vaak mogelijk om een stukje op de verkeerde plek te leggen, vooral als het gaat om een egale kleur en als je denkt dat er geen ander stukje past. Als je de stukjes omdraait en de achterkant bekijkt is het vaak makkelijker om te zien of een stukje past of niet.