Legpuzzel Opplakken

1. Triplex

Gebruik een triplex plaat van 9 mm (of 12 mm) om je puzzel op te plakken.

2. Frame

Om de triplex plaat makkelijk op te kunnen hangen, is het handig om een houten frame achter op de triplexplaat te maken. Bevestig aan dit houten frame ook alvast oogjes, zodat je de puzzel daar aan op kunt hangen (in de muur haakjes gebruiken).

3. Insmeren

Smeer de voorkant van de puzzel in met speciale puzzelfixer. Puzzelfixer is een onzichtbare lijm die geen witte vlekken achterlaat op de puzzel. Puzzelfixer is bij ons te bestellen.

4. Opdrogen

Als de puzzel is opgedroogd kun je hem (voorzichtig) in zijn geheel omdraaien. Dit geldt voor puzzels tot ca. 2000 stukjes; bij grotere puzzels kun je de puzzels beter opdelen. Bij een puzzel van 5000 stukjes deel je de puzzel in 4 stukken van 1250 stukjes en bewerk je deze afzonderlijk.

5. Lijmen

Smeer nu de achterkant van de puzzel en de triplex plaat in met een goede doe-het-zelf lijm.

6. Plaatsen

Plaats de puzzel zoveel mogelijk in 1 keer goed op de ingesmeerde triplexplaat. Je kunt maar in beperkte mate schuiven met de puzzel. Let hierbij vooral op als je grotere puzzels gaat opplakken want dan moet je de afzonderlijke delen ook goed in elkaar schuiven. Let er dan tevens op dat er geen grote kieren ontstaan tussen deze delen.

7. Drogen

Laat de puzzel goed drogen.

8. Ophangen

De puzzel is nu gereed om aan de muur gehangen te worden.

Als laatste willen wij ook nog melden dat het naast het opplakken van puzzels ook mogelijk is uw puzzel in te lijsten. Het voordeel hiervan is dat u de ingelijste puzzel zo af en toe kunt vervangen voor een andere. Het nadeel is dat het inlijsten van een puzzel vrij lastig kan zijn.